مقالات مرتبط
ورق رنگی فلزی چیست [ روش تولید و انواع آن ]
![ورق رنگی فلزی چیست [ روش تولید و انواع آن ]](https://www.tejarat-gram.com/assets/uploads/article/40ab22817026d95167bbe288745bcd18.jpg)
ورق رنگی فلزی چیست
امروزه اکثر محصولات فلزی به صورت ورق فولادی تولید میشوند و هرکدام از ورقها برای اهداف خاصی استفاده میشوند. از انواع ورق فلزی میتوان به ورق روغنی، ورق سیاه، ورق گالوانیزه، ورق آجدار، ورق رنگی و ... اشاره کرد. از این میان ورق گالوانیزه که طی فرایند رویاندود مقاومت بالایی در برابر رطوبت و خوردگی بدست میآورد و همچنین ورق رنگی به دلیل ظاهر زیبا و رنگی که دارد از جمله ورقهای فلزی پرکاربرد میباشند.
فرایند گالوانیزاسیون یا رویاندود کردن که میتواند روی هرکدام از ورقهای فلزی انجام شود طی روشهایی مختلف و مراحل مختلفی انجام میشود، لذا قیمت ورق گالوانیزه با توجه به فرایندهای بیشتر به منظور رویاندود کردن ورق فلزی بالاتر است. البته از جنبه دیگر با توجه به مصونیتی که فرایند گالوانیزاسیون برای ورق فلزی ایجاد میکند طول عمر ورق بالا رفته ( بین 20 تا 70 سال) و هزینه نگهداری بسیار پاین میآید، لذا از لحاظ منفعتی که این نوع ورق برای کاربران ایجاد میکند، مقرون به صرفه خواهد بود.
همانطور که اشاره شد از دیگر ورقهای فلزی پرکاربرد ورق رنگی فلزی است که قیمت ورق رنگی فلزی با توجه به فرایندی که انجام گرفته و رنگ به صورت الکترواستاتیک روی ورق فلزی قرار خواهد گرفت و لایه اپوکسی یا پلی یورتانی که در انتها برای محافظت از رنگ بر روی ورق میزنند، به طور معمول بیشتر خواهد شد.
لازم به ذکر است که ورق گالوانیزه به روشهای مختلفی فرمینگ میشود و در صورتیکه ورق گالوانیزه فرم گرفته را رنگ بزنند، ورق گالوانیزه رنگی نیز بدست خواهد آمد. از جمله پرکاربردترین فرمهای ورق گالوانیزه که در سقف شیروانی منازل کاربرد دارد ورق گالوانیزه ذوزنقه است. این فرم از ورق گالوانیزه مربعهایی در عرض ورق گالوانیزه تعبیه شده و تقریباً در هر متر ورق حدود 6 موج وجود خواهد داشت.
اگر تمایل دارید با ورق رنگی فلزی آشنا شوید و از کاربردهای آن و نحوه تولید آن اطلاع کسب کنید، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
معرفی کوتاه ورق رنگی فلزی
ورق رنگی از جمله ورقهای فلزی گالوانیزه است که لایه مخصوصی از رنگ گالوانیزه بر روی ورق پوشانده شده است. ورق رنگی فلزی بهراحتی و سریع نصب میشود. به دلیل رنگ موجود بر آن زیبا است و همچنین قیمت مناسبی دارد. ورق رنگی فلزی سبک است و در برابر تغییرات آبوهوایی رنگ خود را از دست نمیدهد. به دلیل اینکه ورق رنگی فلزی گالوانیزه است، مقاومت بالایی در برابر آب و رطوبت و خوردگی خواهد داشت. به ورق رنگی فلزی ورق گالوانیزه رنگی نیز میگویند. رنگهای پرتقالی، سفید یخچالی، قرمز، نارنجی، آبی، قهوهای سوخته، سفالی، صورتی، بنفش، نقرهای، کرم و ... از جمله رنگهای مورداستفاده در ورق رنگی است. ورق رنگی فلزی تحت فرایند الکترواستاتیک قرار گرفته و لایههای رنگی بر سطح ورق فلزی شکل میگیرد. پوشش رنگ اضافه شده ضخامتی در حدود 20 تا 25 میکرون و در بخش پشتی ورق حدود 7 تا 15 میکرون است. ضخامت ورقهای رنگی از 18/0 میلیمتر شروع شده و ضخامتهای دیگری نظیر 22/0، 3/0، 4/0، 5/0،6/0 و 7/0 را پوشش میدهد.
انواع
ورق رنگی فلزی در رنگها و طرحهای مختلفی تولید و برای ساخت انواع شیروانی، بدنه خارجی لوازمخانگی چون یخچال و آبگرمکن، صنایع فلزی چون کابینت و تجهیزات اداری، صنعت حملونقل چون ساخت کانتینر و کاروانهای ثابت و متحرک کاربرد دارد. انواع ورق رنگی به دستههای ذیل تقسیم میشود.
ورق رنگی طرح شادولاین: ورق شادولاین از جمله ورقهای رنگی فلزی است که رویاندود، موجدار و رنگی است. رویاندود بودن این ورق از جمله ویژگیهای ورق گالوانیزه است که ورق فلزی را در برابر رطوبت و خوردگی مقاوم میسازد. ورقهای شادولاین بسته به نوع کاربرد عملیات خمکاری متفاوتی خواهند داشت و در طرحهای کرکرهای، سینوسی یا ذوزنقهای تولید میشوند. چون از ورق شادولاین در سقف شیروانی استفاده میشود، خمکاری و موج ورق بهگونهای است که آب را به پایین و سطح زمین هدایت کند. از جمله مزایای ورق گالوانیزه آن است که باتوجهبه پوشش رویاندود و گالوانیزه و رنگ موجود بر سطح ورق فلزی، ورق شادولاین سبک است و وزن کمتری نسبت به سایر ورقهای فولادی دارد. ورق شادولاین به دلیل گالوانیزه بودن آن علاوه بر مقاومت در برابر رطوبت و خوردگی دارای طول عمر بالایی نیز است. از ورق شادولاین علاوه بر کاربرد اصلی آن که در سقفهای شیروانی است در سقفهای سایهبان پارکینگ، پارتیشنبندی سالنهای کارگاهی و برای ساخت انواع خانههای پیشساخته از آن استفاده میکنند. ازآنجاکه ورق شادولاین از نوع ورق گالوانیزه است لذا دارای عرض 100 تا 125 سانتیمتر است ولی پس از فرمینگ ورق فلزی و تبدیل آن به شکل خاص و موجدار به عرض 90 تا 115 سانتیمتر تغییر میکند. طول ورق شادولاین به سفارش مشتری برش میخورد. وزن هر متر ورق شادولاین حدود 5 کیلوگرم است.
ورق رنگی طرح سفال پالرمو: دلیل نامگذاری بر این ورقها شهری در ایتالیا است که سقف تمام خانههای آن شهر با این ورق ساخته شده است. ورق رنگی طرح سفال پالرمو مقاومت بالایی داشته و ضخامت آن بین 20 تا 25 میلیمتر متغیر است.
ورق رنگی طرح ذوزنقهای: ورق رنگی ذوزنقه از جمله ورقهای رنگی گالوانیزه با ضخامت بین 3/0 تا 2 میلیمتر بوده که در عرضهای 100 الی 125 سانتیمتر تولید میشود. از ورق گالوانیزه ذوزنقه در سولههای صنعتی، سقفهای شیروانی و حصار ساختمان استفاده میشود و کاربرد دارد.
ورق رنگی کرکرهای یا ورق شیروانی: قدیمیترین نوع از ورق رنگی فلزی، ورق کرکرهای یا ورق شیروانی است. این ورق رنگی فلزی جهت پوشش سقف و دیوار سوله کاربرد دارند.
ورق رنگی سینوسی: ورق رنگی سینوسی شبیه ورق ذوزنقهای است با این تفاوت که ورق گالوانیزه ذوزنقه به نسبت ورق کرکره سینوسی موجهایی بافاصله دورتر از یکدیگر در عرض ورق دارند.
روش تولید
ورق رنگی گالوانیزه طی فرایندی به نام الکترواستاتیک تولید و به بازار عرضه میشود. بهمنظور تولید ورق رنگی فلزی پس از تولید ورق گالوانیزه، ورق فلزی میبایست برای رنگآمیزی آماده شود و طی مراحل ذیل آمادهسازی ورق فلزی انجام میگیرد. در مرحله چربیزدایی که هدف از این مرحله حذف چربی و ناخالصیهای روی ورق فلزی است، عملیات برسکاری با استفاده از غلتکهای مخصوص انجام میگیرد. برسکاری باهدف صاف و یکنواخت کردن سطح ورق فلزی انجام میشود. در ادامه فرایند آمادهسازی ورق فلزی بهمنظور رنگآمیزی، ورق با آب شستشو شده و بعد با استفاده از هوادهی مناسب خشک میشود. قبل از واردشدن به مرحله رنگآمیزی، یکلایه پرایمر بر سطح ورق کشیده میشود. بعد از کشیدن لایه پرایمر بر ورق فلزی، چندین لایه رنگ مخصوص به ورق فلزی زده و ورق فلزی را در نهایت داخل کوره قرار میدهند. در انتها و پس از خنک شدن ورق رنگی فلزی، ورق فلزی ایجاد شده دارای مقاومت، رنگ و شکلپذیری عالی خواهد بود. در نهایت بعد از کنترل کیفی محصول نهایی، یکلایه پلیاتیلن و یا پروپیلن اعمال خواهد شد.
انواع پوشش استفاده شده بر ورق رنگی فلزی بسته به کارخانه تولید ورق رنگی متفاوت است و شامل پلیاستر، اپوکسی، پلیاورتان، پی وی دی اف، اکریلیک، پلیآمید و ... میباشد. لایه تاپ کت یا لایه روی ورق رنگی معادل 20 تا 25 میکرون است و اگر ضخامت پوشش بالا برود ایجاد طرح و بافت مانند سنگ، چوب و چرم بر ورق امکانپذیر است.
مقالات مرتبط